Noorbeek - Sint Brigida
Wandelroute:ZL-0108
Startplaats:Noorbeek, Brigidakerk
Startcoördinaten:N 50° 46' 6.89"     E 5° 48' 34.45"
Afstand:11,8 km
Hoogteverschil:108 meter
Totale stijging:172 meter
Datum:06-07-2010Sint Brigida

St. Brigida (436-520), patrones van Ierland, werd omstreeks 455 gedoopt door een leerling van St. Patrick. Ze was de stichteres en abdis van het klooster Kildare en leefde in afzondering van de wereld in een cel onder een grote eik. Sint Brigida is patroonheilige van de veeteelt en wordt aangeroepen tegen ziektes onder het vee. Daarnaast wordt ze ook beschouwd als beschermster van armen, kraamvrouwen en kinderen.

De eerste verering van St. Brigida in Noorbeek gaat terug tot de late Middeleeuwen, maar exacte gegevens ontbreken. Uit de eerste helft van de 17e eeuw is het verhaal bewaard gebleven dat in Noorbeek een besmettelijke veeziekte dankzij de hulp van St. Brigida werd beteugeld. Daarop deden de bewoners van Noorbeek de belofte de heilige Brigida elk jaar een boom te schenken die voor haar kapel zou worden geplant. Deze belofte wordt nog steeds nagekomen: de ′Jonkheid′ (ongetrouwde jongemannen) van Noorbeek kapt ieder jaar op de tweede zondag na Pasen in een nabijgelegen bos een grote spar die op een wagen, getrokken door prachtig versierde paarden, naar het dorpsplein wordt vervoerd en daar door de pastoor wordt gezegend.

Op haar sterfdag, 1 februari, wordt er in de kerk van Noorbeek nog steeds water en brood gezegend dat de pelgrimerende boeren uit de omgeving aan hun vee voeren, ter bescherming tegen ziektes.

Kijk ook eens op mijn andere WebStekken: www.quilts.anneliesverheijen.nl

www.bioweb.anneliesverheijen.nl