Houthem - St. Gerlachus
Wandelroute:ZL-0105
Startplaats:Houthem, St. Gerlachuskerk
Startcoördinaten:N 50° 52' 14.48"     E 5° 47' 51.68"
Afstand:15,0 km
Hoogteverschil:88 meter
Totale stijging:167 meter
Datum:21-06-2010Heilige Gerlachus

De heilige Gerlachus (1120-1166) werd geboren uit een adellijk geslacht bij Maastricht. Verblind door zijn faam van dapperheid als krijgsheer leidde hij een lichtzinnig en weinig stichtelijk leven. Een keerpunt in zijn leven was de plotselinge dood van zijn vrouw waarna hij de ijdelheid van zijn levenswijze ging inzien. Na deze bekering trok hij -barrevoets en slechts gekleed in een boetehemd- naar Rome en Jeruzalem.

Met een schriftelijke toestemming van de paus om kluizenaar te worden keerde hij terug in het Geuldal en nam zijn intrek in een holle eik. Zijn brood mengde hij met as en hij dronk water uit een bron, niet ver van de eik.
Elke ochtend liep hij als dagelijkse boetetocht naar de St. Servaaskerk in Maastricht. Daar vroeg hij God, op voorspraak van St. Servaas, om vermeerdering van zijn geloof, hoop en liefde. 's Zaterdags liep hij naar de Dom van Aken, onderweg biechtend op de abdij van Rolduc.

Zijn deugdzame en ascetische levenswijze wekte in de streek bewondering. Op passiezondag, voorafgaand aan het jaar waarin St. Gerlachus stierf, zou het water uit de bron tot driemaal toe in wijn zijn veranderd. Gerlachus stierf op 5 januari 1166, op de vooravond van het feest van de Openbaring van de Heer. Hij wordt afgebeeld als kluizenaar of pelgrim.

Kijk ook eens op mijn andere WebStekken: www.quilts.anneliesverheijen.nl

www.bioweb.anneliesverheijen.nl