Holset - Heilge Genoveva
Wandelroute:ZL-0104
Startplaats:Holset, Kerk
Startcoördinaten:N 50° 46' 30.25"     E 5° 59' 15.43"
Afstand:14,1 km
Hoogteverschil:136 meter
Totale stijging:309 meter
Datum:29-06-2010Heilge Genoveva van Parijs

H. Genoveva is lange tijd een van de meest geliefde heilgen van Frankrijk geweest. Over haar leven bestaan een aantal legendes. Ze zou in 422 zijn geboren in Nanterre en in 512 -dus op zeer hoge leeftijd- in Parijs zijn overleden. Haar stoffelijke resten werden in Parijs vereerd tot 1793 toen de relieken door aanhangers van de Franse Revolutie werden verbrand.

Al tijdens haar leven staat H. Genoveva erom bekend wonderen te verrichten en in haar deugdzaamheid wordt ze anderen ten voorbeeld gesteld. In de kunst wordt ze afgebeeld als een adellijke dame met spinrok, schaap of lam. Soms is ze gekroond en draagt een kaars in haar hand. In de volksverering wordt ze aangeroepen bij huid- en oogziektes. Het volksgeloof vertelt ons verder dat men het beste op haar naamdag (3 januari) de wijnranken kan snoeien, want dat heeft een heilzame werking op de oogst.

Vanaf de 15e eeuw verbreidde de verering van de heilige Genoveva zich buiten de regio van Parijs en Frankrijk, met name in Duitsland.
Vanaf 1870 wordt ze vereerd in Holset, maar over oorsprong en ontwikkeling van deze verering is weinig bekend. In die tijd werd tegen de kerk een aparte Genoveva-kapel gebouwd waarin het beeld van Genoveva werd geplaatst. Daar staat ook nu nog een vat waaruit velen ′wonderwater van Genoveva′ komen tappen. Vanuit Aken komen nog maandelijks groepsbedevaarten naar Holset.


Kijk ook eens op mijn andere WebStekken: www.quilts.anneliesverheijen.nl

www.bioweb.anneliesverheijen.nl