Sittard - St. Rosa van Lima
Wandelroute:LB-0090
Startplaats:Sittard, Basiliek
Startcoördinaten:N 50° 59' 57.34"     E 5° 52' 11.32"
Afstand:11,7 km
Hoogteverschil:58 meter
Totale stijging:93 meter
Datum:28-01-2010Heilige Rosa van Lima

St. Rosa van Lima (1586-1617) werd als dochter van Spaanse kolonisten in Peru geboren. Aanvankelijk heette ze Isabella. Later zou haar gezicht op wonderbaarlijke wijze de vorm van een roos hebben aangenomen, waarna zij Rosa genoemd werd. Zelf wilde ze het liefst ′Rosa van de H. Maria′ genoemd worden. Op vijfjarige leeftijd legde ze reeds de gelofte van zuiverheid af en legde zich toe op zware boetedoening. In navolging van haar voorbeeld -Catharina van Siëna- trad zij toe tot de orde van St. Dominicus. Na een godsvruchtig leven en zwaar lichamelijk lijden stierf ze op 30 augustus 1617.

De Dominicanen, die zich in 1626 in Sittard gevestigd hadden, waren tevens werkzaam in Peru en daardoor bekend met deze eerste niet-Europese heilige. Haar verering werd sterk door Dominicanen aangemoedigd en de beeltenis van Sint Rosa kreeg een plek in de Dominicanenkerk.

In de tweede helft van de 17e eeuw werd Sittard geteisterd door een dysenterie-epidemie, waarbij veel doden te betreuren waren. De paters adviseerden de Sittardse bevolking om Sint Rosa als voorspreekster aan te roepen. Het stadsbestuur nam dit advies over en beloofde, als de epidemie zou wijken, St. Rosa tot stadspatrones uit te roepen en bovendien om op het hoogste punt van Sittard, de Kollenberg, een kapel ter ere van haar te bouwen en daarheen ieder jaar een processie te houden.
De epidemie ging voorbij en op 3 november 1669 loste het stadsbestuur van Sittard de gedane belofte in en de kapel werd gebouwd. De Rosaprocessie wordt nu nog elk jaar gehouden. St. Rosa wordt afgebeeld als dominicanes met een krans van rozen op haar hoofd.

Kijk ook eens op mijn andere WebStekken: www.quilts.anneliesverheijen.nl

www.bioweb.anneliesverheijen.nl