Bocholtz - Aachen (D)
Wandelroute:ZL-0345
Startplaats:Bocholtz,   St.Jacobskerk
Startcoördinaten:N 50° 49'4.9"     E 6° 0' 22.7"
Afstand:23,9 km
Hoogteverschil:72 meter
Totale stijging:310 meter
Datum:17-06-2018Op weg naar Jacobus

Komend van de Dom van Aken is de St. Jakobskirche van oudsher de eerste halte voor pelgrims op de bedevaartsweg naar Santiago de Compostella. Hierna wordt gekozen voor de route richting Luik (Via Mosana) of voor de omweg langs de relieken van St. Servaas in Maastricht.

In de middeleeuwen geloofde men dat Karel de Grote de oude, zeer kleine Jacobuskerk zelf had gesticht. Hier zou hij na zijn terugkeer van de herovering van het Jacobusgraf in Compostella een kapel voor de apostel hebben laten bouwen. Wegens deze legende gold de kerk als de eerste Duitse Jacobuskerk.

De oorspronkelijke bouw werd in 1885 afgebroken en in de jaren 1877-1886 vervangen door de huidige kerk. De stenen van de oude bouw werden gebruikt voor de bouw van de nieuwe kerktoren, terwijl de kerk werd gebouwd met de stenen van de oude Akense stadsmuur. Aan de plaats van de oude kerk herinnert een in 1893 geplaatste kruisigingsgroep aan de andere kant van de Jakobstraße.Kijk ook eens op mijn andere WebStekken: www.quilts.anneliesverheijen.nl

www.bioweb.anneliesverheijen.nl